Iki nokta bir

Eindexamenproject – Özhan Ateş – Grafisch Ontwerpen – KABK 2014

Het eindexamenwerk bestaat uit twee schermen die samen een video-installatie vormen. Özhan is de tgTN gaan interviewen, hiernaast uit hij zich op een grafisch artistieke manier zijn gevoelens over het onderwerp en de antwoorden die de geïnterviewden gaven. Samen ontstaat er een verdeeld of tweedelig beeld dat vertelt over de ervaring en mening van de tgTN, daartegenover speelt de emotie een afgezonderd rol waarin die vat probeert te krijgen op de processen die zij begaan, de individualiteit.

Sinds het jaar 1964 zijn de eerste officiële migratieprocessen voor de Turken richting Nederland gestart. De arbeiders van die tijd waren merendeels mannen die gezamenlijk in pensioenen verbleven. Het zou een aantal jaar duren voordat ze weer herenigd zouden worden met hun familie in Turkije. Maar het duurde veel langer. Nadat besloten was dat de Turkse migranten een Nederlands paspoort zouden krijgen, brachten zij hun gezinnen over naar Nederland. Daarbij kwam ook hun cultuur, religie en tradities in mee.

Ozhan-Ates-Grafisch-Ontwerp-Installatie-Den-Haag
Ozhan-Ates-Grafisch-Ontwerp-Installatie-Den-Haag

De tweede generatie Turken in Nederland (tgTN) maakte ten opzichte van hun ouders een andere groei, ontwikkeling, kindertijd en puberteit mee. Ze waren Turks, maar ook Nederlands. Ze hadden beide talen en beide culturen waarmee ze in aanraking kwamen, en hun omgeving was meestal bi- of multicultureel. De identiteitsvorming van de tgTN is tot op de dag van vandaag een interessant en veel besproken onderwerp. Individuele identiteitsvorming en groepsidentificatie spelen hierin een sterke rol, daarom moet er meer aandacht gegeven worden aan de individu en hoe hij of zij zichzelf presenteert en communiceert met zijn of haar omgeving.

Installatie | Lengte: 100 cm x breedte: 200 cm x Hoogte: 50 cm

Ozhan-Ates-Grafisch-Ontwerp-Installatie-Den-Haag
Ozhan-Ates-Grafisch-Ontwerp-Installatie-Den-Haag